Jag hör ju själv hur knäppt det låter

Idag är en tuff dag. Man skulle kunna tro att jag hade för roligt igår så att det straffar sig idag. Herren ger och herren tar. Nä, sånt tror jag inte på. I så fall skulle vi inte kunna vara kompisar, han och jag. Då skulle jag gå runt och vara riktigt arg. 

Gårdagens utflykt till Finnspång var väldigt trevlig och jag ska berätta om den senare när jag är piggare. Just nu är jag bara jävligt ledsen och har jävligt ont.  Det får vara en sån dag.  Jag har samlat på mig mycket den här veckan som jag inte alls vill behöva tänka på. CI-funderingar, nya hjälpmedelsfunderingar, färdtjänstfunderingar, assistansfunderingar och så har vi nyhetsrubrikerna som  krossar en sista lilla glädjegnista. Alla tråkigheter känns idag som en personlig attack mot just mig. Jag vet nyktert att det inte är så, men känslan ligger ändå och gror vidare om man inte låter sig själv bli rädd, ilsken och ledsen över det ibland.

Sven tog hem en expressentidning för att visa mig. Löpsedelsnyheten var den där mannen som lurat till sig massor av miljoner från FSK genom att lura till sig assistansersättning trots att han troligen varit frisk.  Rikitigt svinigt.  Jag borde säga ” Han är ett as som försämrar situationen för såna som mig som faktiskt behöver hjälp!”

Men istället bröt jag ihop lite för mig själv igår kväll. ”Han kanske trodde han var sjuk, det kanske jag också tror fast jag egentligen är frisk. Jag kanske bara behöver tycka lite mindre syn om mig själv och bita ihop lite mer. Kämpa lite mer liksom.”

Jag hör ju själv hur knäppt det låter. Den där snubben är en bedragare. Polisen har bilder på hur han står och arbetar med tunga maskiner när han renoverar sitt hus på gotland som vi andra betalat för. Jag å andra sidan har en fastställd diagnos så säker att inte ens jag själv kan förneka den, även om jag ständigt tycks försöka göra det.  Men skit också,  idag kastar den lilla rösten inifrån  alla sorters beskyllningar över sin ägare. ”Varför är du så speciell? Varför skuille du få den här hjälpen? Skulle du vara mer värd assistans  än de som inta beviljas hjälp? Du har klarat dig tidigare, varför ska du absolut ha det här nu? Kommer du inte vakna upp senare och inse att du nog klarat dig med de hjänlpmedel du har och istället blivit lat av att inte drivit på dig själv? Du kommer hata att ha en assistent omkring  dig jämt och ständigt!”

Öhblöhflöh, seriöst. Jag får lust att ringa FSK och säga ”Vi skiter i det! Jag bara skämtade. Jag löser det här på nåt annat vis. Hemtjänsten kan klippa mina tånaglar och allt annat. Min mamma kan ta med mig till sjukgymnastiken.  Min man skär min mat när det behövs. Min dotter hjälper mig att hitta hörapparaten på nattduksbordet när jag vaknat.  Ni skulle inte lyssnat på mig när jag sa att jag måste ha hjälp och inte klarar mig utan den!”  Hm, tur att det är söndag. Ingen svarar där borta nu även om jag ringer via tolk.  Nu slår jag bort de här tankarna.

Jag delar med mig av det här för att ge er chansen att förstå att den tuffa  pressen som  försäkringskassan utsätter sina assistansansökare för, förmodligen sållar bort fler behövande brukare än fuskare. Att det är orättvist att de som inte har starkt stöd och rätt hjälp ständigt faller bort, medan fuskarna förmodligen inte drabbas av en gnutta dåligt  samvete.  De mår nog inte dåligt att handläggarens intima, obehagliga, misstänksamma frågor. De spelar ju bara teater ändå.

Jag får väldigt dåligt samvete av vetskapen att jag kanske får assistansersättning när jag vet att det finns de med värre funktionsnedsättningar vars ansökan får avslag gång på gång på gång. Men det borde jag inte ha, I know so. Deras ansökningar avslås inte för att de inte behöver assistansen utan för att systemet är dåligt. Det beror förmodligen på att  någonting saknas i deras ansökan eller i handläggarens bedömning. Detsamma gäller om min ansökan får avslag.

3 svar till “Jag hör ju själv hur knäppt det låter

  1. Du behöver en massa positiva vibbar, så här kommer det ett gäng: * * * * * * * * * *

    Du kan ABSOLUT INTE tänka att ”det finns kanske andra som behöver assistans mer än jag”. Bara så du vet det, så kommer det ALLTID att finnas någon som har det värre, men det hjälper ju inte dig. Du behöver assistans lika mycket för det, eller hur?! Jag kan dessutom lova dig att det är INGEN som skulle komma och tacka dig ifall du avstod din rätt till hjälp. Så det så!

    Jag vet PRECIS hur du tänker, för själv sitter jag och skäms lite för att jag skickade in ansökan om färdtjänst i förra veckan. Någonstans inom mig känner jag precis som du och det är också anledningen till att jag dröjt så med ansökan, trots att jag behövt hjälp för länge sen. Jag går runt och har ”dåligt samvete”, för jag vet att det finns andra som också behöver färdtjänst, till och med mer än jag, vilket naturligtvis INTE betyder att jag INTE är i behov av det! Nu sitter du säkert och nickar för dig själv, för du tycker att det är självklart att jag (som har Usher) ska ha rätt till färdtjänst då och då, eller hur? 😉

    KRAM på dig! // Tina i Hbg

    • Jag sitter och känner igen mig. Jag ansökte inte färdtjänst förän jag blev av med körkortet trots att jag kände att jag såg för dåligt. Jag hade bara inte fattat hur dåligt jag såg. Fick min ögoondiagnos (RP) för ca 3 år sen. Då blev jag så illa tvungen att söka färdtjänst. Hoppas att det går bra för dig. Jag minns att handläggaren ställde så dumma frågor så hon till och med bad om ursäkt för dem. Hon frågade hur många meter jag kunde gå och då frågade jag hur många meter hon kunde gå. Om hon någonsin räknat? Nej, det kunde hon inte. Det fåniga med både färdtjänst och fsk tycker jag är att man blir tvungen att chansa fram svar man omöjligt har exakt koll på. Helknäppt!

  2. Håller alla tummar och tår för att du ska få den hjälp du behöver, så himla drygt att det ska vara så krångligt det här med försäkringskassan, jag vet att det är stentuffa regler, men just för dig borde det ju vara solklart för fsk att du ska få den hjälp du behöver. Hoppas du mår ännu bättre imorgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s