CP-dockan Gil och vi andra normala människor

Idag är jag hemma från jobbet med min störiga värk. I morse skev jag följande blogginlägg och sparade tillsvidare på min dator. Det gör jag ofta när jag inte riktigt vet om jag ska publicera det: 

När jag är ute i sociala är det ganska vanligt att främlingar säger att de ”måste få påpeka hur snygg jag är.” Det fenomenet började när jag började gå med rullator. Jo ja, jag ser rätt bra ut men jag är inte direkt en så där skitsnygg heller. Det krävs ingen Einstein för att förstå att människor snarare blir förvånade över att jag inte är ful, jag som sitter i rullstol. Inte för att de aktivt tänkt att rörelsehindrade är fula, men omedvetet har de en förutfattad mening av hur vi brukar se ut. Det är okej, jag blir inte arg men jag tar inte åt mig av komplimangen heller för jag tycker det är ganska nedlåtande både mot mig och funktionshindrade i allmänhet. När min man säger att jag är snygg, DÅ tar jag åt mig. 

Det var vad jag skrev då i min egen egenhet, nu på eftermiddag gled jag nyvaken runt på facebook och snubblade då över nåt som fick mig att vakna till: CP-dockan Gil. Jag tycker att hon är skitbra! Hon kostar 300 kr, väckt stor förargelse och presenteras såhär: 

”CP-dockan Gil.
 Behandla henne som ett riktigt CP. Hon varken svär, har sex, dricker sprit eller bajsar. Så mycket bättre en ett vanligt CP.  
Är du förbannad nu? Bra. CP-dockan GIL är ämnad för dig som lever i tron att du är fördomsfri. Du som med mild, artikulerad röst och överdriven välvilja bemöter funktionsnedsatta personer som vore vi små barn, eller bara allmänt dumma i huvudet.

Med CP-dockan vill vi sätta fokus på hur din ”omtanke” och ”snällhet” bara är ytterligare en form av kränkande särbehandling. Genom att väcka debatt (och i vissa fall anstöt) med en CP-docka ville vi locka fram alla er ”snälla människor” och ge er en tankeställare. För med stor sannolikhet är det just du som blir upprörd av tilltaget. Och nu är du här för att fördöma, eller försvara oss mot, denna styggelse till docka.
Fråga nu dig själv: Vad är det med dockan som gör dig arg? Är det kanske så enkelt att den är ful? Eller är det för att den enligt dig driver med CP-skadade personer? Kanske blir du upprörd över att den inte liknar ”normala” dockor? Har du ett uppdämt behov att gulla med ett CP, då kan du köpa henne av oss.”

När jag först såg länken undrade jag vad det var för pinsamt skräp, men när jag började läsa insåg jag att det är så sjukt skitbra och mitt i prick! Jag var förstås tvungen att kolla upp vem som vågar sig på denna rebelliska debatt-attack. Det är kooperativet för assistansberättigade i Göteborg ”Gil” som tillverkad dockan för att väcka debatt. Det är ganska hårda ord de använder men väldigt träffsäkra. ”Snällheten” de (och jag) beskriver är vanligen vänligt menad, men inget annat än en kränkning mot personen som får ta emot den. Jag har ju tidigare skrivit om vad jag tycker om tanter som med bebisröst i matbutiken berättar hur duktig man är som köper sin egen mat.
Om man är osäker på hur man ska bemöta en person med ett funktionshinder kan man ju fråga sig hur man själv vill bli behandlad. Inte hur du skulle vilja bli behandlad om du hade en funktionsnedsättning, utan hur du som är en helt vanlig människa vill bli behandlad. Det är ju det vi alla är.

Du kan gilla henne på Facebook, köpa henne hos Bengans eller följa henne på Gil´s hemsida.

4 svar till “CP-dockan Gil och vi andra normala människor

 1. Fan vad klokrent! Jag köper hela dera koncept rakt av!

 2. Anna Marrtinson

  När jag nu börjar närma mig 50-årsåldern kan jag äntligen nästan ta åt mig på en positivt sätt om någon mot förmodan skulle säga att jag är snygg. En närstående till mig hade träffat någon som jag kännt sedan barndomen. Min närstående ville väl uppmuntra mig i mitt totalstressade liv, där jag själv, till 98% kom i sista hand. Denna närstående berättade för mig hur denna gamla bekant hade uttryckt att jag ju ”egentligen var snygg”! Halleluja! Någon såg bortom min fulhet! Jippie! Nej, jag har väldigt svårt att ta emot sånt. Varför? Jag törs inte gå och fixa håret för då kommer kommentarerna, eller om man inte fixar håret så får man höra att man skulle bli så snygg om man gjorde si eller så! CP är vi många som är, och folk vill ibland så vi men det landar så fel! Jag följer din blogg då och då för att få del av ditt liv och ditt livsöde. Jag tycker att du är snygg i hatt och det står jag för! Fortsätt skriva!

 3. Dockan fyller ju sitt syfte. Inte mycket att snacka om. Det finns mycket att reagera på och diskutera både i annonsen och det du själv skriver men det är något mer personligt jag skulle vilja kommentera på.

  Oavsett handikapp, hjälpmedel och utmaningar så är du och har alltid varit en person med utstrålning och energi. Din estetik – häftig, provokativ och i perioder väldigt galen. Att du har din egen stil har ju alltid lockat reaktioner och kommentarer. Varför skulle de inte föra det nu? Varför skulle folk inte mena att de tycker att du är snygg när de säger det? Kan en person i rullstol inte vara snygg?

  Det finns inte en skala för snygg och ful. Och det finns många sätt att vara snygg på. Även om du inte är 13 bast med 2 cm orangefärgat hår, platåskor och långhårig illgröntröja så står du fortfarande ut. På ett personligt sätt, på ett sätt som en del gillar och andra inte, på ett sätt som en del tycker är snyggt.

  Kram på sig – från en snygging till en annan.

 4. Nu har jag ju -tyvärr- aldrig fått tillfälle att träffa dig ”irl”, men jag tycker du är jättesöt och precis som Oskar här ovan skriver, du har en egen cool stil.

  Jag är själv ganska dålig på att ge folk komplimanger, speciellt sådana som jag inte känner, även om jag börjat bli bättre på det. Om jag ser någon jag vill säga till det, då kommer först tanken ”oj vad hon var snygg” sen kommer tanken ”det borde jag ju säga till henne att jag tycker”. Alla har så bråttom nuförtiden och plötsligt har de hunnit flera meter iväg. Inte springer jag efter dem för att säga det, så nog är chansen större att jag hinner säga det till någon som inte har så himla bråttom. Antingen en som sitter still och fikar, går långsamt och strosar eller, som du, sitter i en rullstol/går med rollator och då kanske inte heller hinner så långt iväg innan jag hunnit säga det jag ville säga. Fast mig veterligen har jag aldrig sagt det till någon med rullstol och det helt enkelt för att jag aldrig sett någon som stuckit ut på något sätt. Det gör du. Ta åt dig, för det krävs en hel del av någon att ens samla mod att gå fram och säga sånt till folk de inte känner! Och när de gör det, är det för att de verkligen menar det, jag lovar! =)))

  Kram från Tina i Helsingborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s