Vilken helg!!

Och så var helgen över. Intensivt som sjutton har det varit och väldigt roligt! I går förmiddag deltog jag i en föreläsning om IT-teknik för dövblinda. Vi var indelade i grupper efter intresse och behov av olika hjälpmedel. Skrivtolkarna hade flyttat över mig till en annan grupp eftersom vi är två personer som använder skrivtolk och de ville ha oss i samma grupp. Men när gruppen började samlas märkte jag att det förutom mig enbart var gamla tanter och gubbar i gruppen.  Typ 70-80 år hela bunten. Inte så att jag inte gillar äldre människor, de är skitgoa, men när det gäller teknik går våra intressen isär. Jag vill lära mig mer om iPad! Jag fixade snabbt så jag fick byta tillbaka. Min tolk fick helt enkelt snällt följa med. Vilken miss det höll på att bli! Jag hade nog blivit skitbesviken om jag fått spendera förmiddan åt att lära mig SMSa. Nu fick jag ialla fall komma till min rätt grupp som bestod av hörselskadade med synresten utan erfarenhet av iPad. Vi fick lyssna på Klas som är värsta bästa IT-nörden. Han berättade hur han använder sin iPad i vardagen och det var väldigt kul. Det är han som leder FSDB in i den moderna tekniken.
I fredags kväll skrev jag om att jag blivit besviken på att jag fått en TSS-tolk istället för dövblindtolk vid middan. Det är stor skillnad. Jag gick inte iväg och klagade hon nån men till lunchen igår dök en dövblindtolk upp och sa att hon skulle tolka åt mig. Det var bara första kvällen som jag behövde sakna dövblindtolk, resten av helgen har gått väldigt bra. Känns skönt för matsalens belysning är hemsk. Jag har haft svårt att se där och behövt rätt sorts tolk.

Igår eftermiddag var jag på en föreläsning om haptiska signaler som mina vänner Linda och Anne-Maj höll. De har jobbat med ett projekt där de samlat in vilka haptiska signaler som används i Sverige och gör ett digitalt material av det. Lagom till jul kommer det läggas ut på NCKs hemsida. Jag har varit med på liknande föreläsning förut med Sven. Det var bra att få höra allt en gång till och fräscha upp minnet lite. Bra att assistenten fick lära sig också. Haptiska signaler är signaler man ger på kroppen på någon. Om jag pratar väldigt högt och inte märker det kan Sven lite diskret sätta sidan av sin hand mot min arm eller rygg och dra den nedåt. Då vet jag att jag ska sänka rösten utan att han behöver avbryta eller genera mig. Ett annat exempel är om jag sitter och tecknar med någon och min assistent ska berätta att hon går iväg. Då går hon med fingrarna över min axel så vet jag att hon drar nu.

Efter en heldag av föreläsningar och diskussioner var det härligt att slappna av lite på kvällen. Efter middan öppnade hotellbaren och alla samlades där. Hade riktigt skoj! Vid 01 tog jag mig själv i örat och släpade mig till sängs, lagom vin-go och nöjd.

Idag var det sista dan och sista föreläsningen då min kollega Kerstin Möller och vår ordförande Pontus Degsell höll i en diskussion om begreppet ”dövblindhet”. Vilka sorters hörselskador och synskador vi har i gruppen är väldigt olika och vi behöver ha en definition som passar alla.  Kerstin pratade om hur samhällets människosyn på dövblindhet genom svensk historia. Det var spännande. I rummet hade vi ju levande exempel på hur man förr behandlades som funktionshindrad.
Ups. Nu måste jag kasta mig iväg. Om 10 min kommer färdtjänst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s