Ner i burken med dig!

20130104-104448.jpgI förrgår kväll började jag alltså min hörapparatsfria månad. Innan assistenten gick hem fick hon lägga ner apparaten i plåtburken som jag förvarar alla hör-grejer i. Jag tittade en halvtimme på TV innan jag lade mig med intensiv huvudvärk.

Igår förmiddag åkte jag en sväng till jobbet för att städa undan på min arbetsplats och fixa lite jobb lite snabbt. Jag hade cippen (ljudprocessorn som sitter bakom örat, kopplat till implantatet) påslaget från och till. PRO1162_lr

Huvudvärken var nedrans jobbig. När jag var ensam på dagen blev jag väldigt rastlös och nervig. Att inte riktigt ha något att göra och ensam utan normalt ljud gick mig på nerverna. Känslan av att förlorat kontroll och trygghet i sin kommunikation. Jag kände mig isolerad så jag smsade assistenten och bad henne börja jobba lite tidigare än vanligt. Hon hämtade Ottilia från dagis, sen bakade vi ihop. Mysigt, men Ottilia blev väldigt arg emellanåt när jag inte hörde henne.

När Ottilia senare tittade på TV passade jag och assistenten på att träna taktil avläsning. Jag har två ordinarie assistenter och just nu håller de på att läsa en bok om Helen Keller för mig. När Petra jobbar ljudtränar vi med CI genom att hon läser 1-3 ord i taget och jag upprepar. När Elin, som är uppväxt med teckenspråk men talar lite otydligt, jobbar så tecknar hon en mening i taget (ibland taktilt och ibland visuellt) till mig och jag upprepar. Igår var det Elin som jobbade så då blev det till att träna taktil avläsning. Det kändes roligt och lätt att träna avläsning efter en dags kämpande med cippen. Att träna med cippen upplever jag som fysiskt jobbigt på ett helt annat sätt. Att träna taktil avläsning känns dessutom väldigt kul nu för jag märker hur mycket jag lärt mig. Jag avläser ganska snabbt och korrekt. Det känns helt bak och fram att jag avläser teckenspråk bättre än jag hör svenska. Svenska är ju mitt förstaspråk och teckenspråk mitt andraspråk. Jag har ju inte ens brytt mig om att lära mig teckenspråkets grammatik eftersom jag mest tänkt att tecknandes skulle vara ett stöd till det talande språket.
När jag läste godnatt-saga för Ottilia tecknade jag den samtidigt. Det är också väldigt bra träning.

Det var skönt att jag fick lägga mig nöjd, även om det varit en tuff dag med cippen.b

Ett svar till “Ner i burken med dig!

  1. Mmmm, tänkte på det sist vi träffades att du har blivit så mycket bättre på att avläsa taktilt och att avläsa teckenspråk över huvud taget.. Kul att du märker det själv oxå! Kommer bli lättare och lättare med teckenspråket, tror inte tolkarna justerar så mycket åt dig (dövblindtolkarna) utan du får det på teckenspråk med lite svenska influenser bara. På samma sätt som jag tecknar till dig. 🙂

    På tal om det, ses onsdag em? Eller till helgen? Eller veckan därpå? Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s