Hon sitter där i värmen…

Det är varmt som satan. Vi har parkerat utanför Marieberg galleria och diskuterar folks fräckhet när det gäller att uppta parkeringsplatser för funktionshindrade. Medan assistenten  börjar lasta ut rullstolen öppnar jag bildörren och tittar mig omkring. Vi har fått en plats precis framför ingången . Människor rör sig snabbt och mål inriktat, men en figur är still. En tiggare, hon sitter rakt framför mig bredvid ingången. Jag tycker synd om henne. Fy, vad varmt det är. Jag vill hjälpa henne men inte ge henne pengar. Jag är inte säker på att pengarna skulle hjälpa henne. Jag är inte säker på att hon får behålla dem själv. Om hon får behålla dem själv så är jag inte så säker på att hon kommer använda dem till att hjälpa sig själv. Jag vill ge henne mat. Tillåter hon att jag köper henne en cheeseburgare från mcDonalds? Jag brukar tänka så när jag passerar en tiggare. Att jag vill ge dem mat. Men oftast kommer reflektionerna när jag redan passerat personen och hastigt är på väg vidare. Jag brukar också tänka att vi har ett socialt skyddsnät i Sverige och där de kan få hjälp som alla andra, men jag är inte så säker på att det stämmer. Det är nog något jag vill tro. För att kunna gå vidare och inte behöva vända tillbaka. Man har oftast bortom till något.

Nu rullar jag raka vägen fram till henne. Hon ser förvånande fräsch ut men trött och ledsen. På en lapp framför henne står det en vädjan om pengar till tak över huvudet. Hon är ganska ung och ganska söt. Hon kan inte svenska och ingen engelska heller. När jag med kroppsspråket frågar om hon är hungrig svarar hon ”Yes, yes!” och hon vet tydligen vad mc Donalds är. Jag går dit, köper en cheeseburgare och vatten till henne. Hon tar tacksamt emot min simpla lilla gåva och berättar att hon heter Mirijam.

När jag senare är på väg därifrån och åter igen sitter i bilen och väntar på att rullstolen ska lastas in, ser jag henne igen. Hon vinkar glatt när hon ser mig. Jag vinkar tillbaka.

2 svar till “Hon sitter där i värmen…

 1. Hej visst känns det bra när man gjort ngt gott för en person. ..
  Jag gjorde likadant fast gav tiggare ett äpple. Fick leende när jag såg personen igen på hemvägen.

  Har fått tvärtom reaktion oxå gett en frukt eller hamburgare då person sur o tittar irriterat på mig.

  Det där tvärtom reaktionen var nog personen ville ha pengar.

  Måste få berätta. ..En kvinna vhon gick kring i centrum min mamma fick frågan av kvinnan.
  Kan jag få en peng köpa mjölk.
  Mamma svarade nej men jag kan gå in köpa mjölk till dig.
  Mamma komut med mjölken kvinnan kastade mjölken i marken sade nej pengar. ..

  Mamma sade lycka till så gick hon till bussen.

  Människor är olika.

 2. Du är en mycket godhjärtad medmänniska Frida.
  En del är tiggare men en stor del är ”proffstiggare”, de avböjer hjälp från socialen de vill tjäna en hacka på att tigga och blir inte glada över ett äpple eller mat.
  Säkert är det någon som faktiskt blir glad över omtanken men man vet aldrig, Lickan ger ju ex på hur olika det är.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s