Hjärnan ska få vänja sig.

Igår hade jag tid på syncentralen. Jag fick klara mig med enbart hörapparat och slinga. Jag var väldigt matt och trött redan från början. Undersökningen gick ändå att genomföra genom att ta täta pauser då jag vilade ögonen. Min optiker är van med att sitta så jag kan läsa läppar och prata långsamt. Redan när jag kom visste hon vad som hade hänt med näthinneavlossningen. Det var skönt att jag slapp berätta och förklara. Tårarna kom som på beställning ändå. Jag såg liksom på henne hur bekymrad hon var.

Syntesterna visade att inget förändrats sen sist. 5 procents syn utan glas och 10 procent med starkaste glasen. Hon tror att hjärnan inte hunnit anpassa sig än. Den får inte ihop bilderna från ögonen och då blir det kaos i huvudet. Det lät logiskt. Det förklarar varför jag ser dubbelt ibland, får värk i huvud och ögon och varför jag fått bakslag på CIt. Jag är dessutom ganska snurrig nu och blandar ihop saker.
”Vi kan ju byta glas i högra glasögat nu, men risken är stor att det bara blir besvärligare för ögat.”
”Kan jag inte sätta i läsglas bara? Så jag kan jobba och läsa lättare?”
”Nja, glasögonen hjälper dig inte så mycket på nära håll, utan mer på långt håll.”
”Va!?”
Det kom som en total chock för mig. Nu i efterhand förstår jag ju det självklara i att man inte kan läsa så bra med så här dålig syn men jag antog på nåt vis att det gällde långt håll och att jag skulle se bättre på nära håll. Jag fick prova starka glas på nära håll och de gjorde ingen skillnad alls trots jumbostora bokstäver.
När det gäller syn på nära håll blir det vänster öga som får bära hela lasset. På det ögat ser jag ju bra med glasögon, hjärnan måste bara hinna vänja sig.

20131029-145313.jpgJag väntar en månad till innan jag provar ut nya glas. Tills dess har vi plockat ut glaset på högra sidan av glasögonen helt och hållet. Jag går runt glasögon med enbart en tom båge på ena sidan. Knasigt, men det är ju bara en månad. Jag kan också laga glasögonen genom syncentralen billigt. Nu kan jag vänta med att byta bågar och det känns rätt skönt. Orkar inte välja nytt just nu. De bågar jag har är så snygga ändå.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s