Vi bor och äter på Bali

20140117-182912.jpgVårt hotell är billigt och väldigt mysigt. Att välja ett 2-stjärnigt hotell var våghalsigt, men vi hade tur. Det är förstås inget lyxhotell och det märks genom att det inte renoverats på länge. Det är slitet, men trevligt och rent. Servicen är jätte, jätte bra. Frukosten serveras en trappa upp och det finns inga hissar så personalen bär med ett leende på läpparna ner maten till mig. Jag skickar bara upp assistenten som berättar vad jag vill ha. Resten av hotellt funkar att ta sig fram på men det är lite knöligt. Dörrarna är vackra men har 20140117-182843.jpginga handtag så man får låsa med hänglås. Byggnaderna är vackra och trädgårdarna smyckade med spännande skulpturer. Hotellområdet är stort med tre stor pooler inbäddade i tropisk grönska. Det är fullt med djur här. Bali är hinduiskt så det ingår i ägarfamiljens 20140117-182851.jpgreligion att inte jaga bort djur som inte är farliga. Ekorrar, katter, ödlor och ett antal olika fågelarter bor här också. Ett par av fåglarna bor faktiskt i vår lampa på altanen. Eller ja, det är de vi sett med blotta ögat. På nätterna låter det som en hel djungel 20140118-180501.jpgbland träden. En natt när jag inte kunde sova gick jag ut och satte mig på altanen och lyssnade. Det var helt fantastiskt. Helt otroligt att jag kan höra allt det vackra med ett öra jag egentligen är helt stendöv på. Det är helt och hållet tack vare mitt hörselimplantat för med enbart hörapparaten hörde jag inte ett knysst.

Maten på Bali är väldigt god. Jag älskar asiatisk mat. De äter mycket ris och nudlar förstår som steks ihop med grönsaker och milda men smakrika kryddor. Ett par typiska rätter som alltid serveras här är Nasi Goreng (wokad kyckling, kött eller skaldjur med grönsaker, ägg och ris) och Satay (grillspett som serveras med ris och krämig jordnötsås). Det använder mängder av milda kryddor. Utanför staden har varje familj ett eget plantage där de vanligen odlar kakao, kaffebönor, ris, potatis, majs, banan och andra frukter för eget bruk. Det de själva inte äter upp säljs på en marknad dit vem som helst kan komma och sälja vad de vill.
Bali har en bra öl som heter Bintang, ljus lager förstår. Vinet som odlas här smakar fan, men ber man om importerat vin får man oftast gott vin från Australien eller Chile. Balikaffet smakar ingenting om det inte är nyvalet och smaksatt med en god krydda eller frukt. Då är det smarrigt.

IMG_1985De är förstås väldigt billigt. På en vanlig restaurang kostar en maträtt ca 10-40 kr. Allt är närodlat och färskt. Det är billigt att vara och äta här men att göra utflykter är dyrt. Utbudet är brett, man göra hur mycket som helst, men det kostar en del. Jag och sven tog en guidad tur upp till norra delen av ön och det kostade 700 kr. Det är enormt mycket pengar med deras mått mätt, men det var en helt fantastisk dag. Verkligen värt det. Man kommer nog billigare undan om man hyr en bil med chaufför. Då kostar en tur runt ön bara mellan 200 kr och uppåt. Det ska vi prova.

Jag kommer berätta om utflykten, vänta bara. Precis som jag också ska berätta om hur det går att ta sig fram här med rullstol, guiden Ida som lärde oss allt om Balinesernas sätt att tänka, turistdiareén Balibelly, havet och den haltande flickan som inte ville bli sedd. Just nu är det dessvärre dags för middag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s