Det här är Mormor Berit

20140520-215449.jpgJag kallar henne ”mormor Berit.” Hon är så fin och cool att man dånar. Jag skulle lika gärna kunnat tala om min mormor. Hon var verkligen fin och ccol när hon levde och som nygift 1957 fick hon den här vackra och legendariska symaskinen som satte Sverie på kartan som symaskins tillverkare med kvalitet. Min mormor sydde på sin Husqvarna automatic fram tills hon gick bort i cancer för tio år sedan. Min mamma tog över den men har konstaterat att det där med att så inte är hennes grej, så nu är det min tur. Jag tyckte det var lite sorgligt att den stod ensam i ett förråd.

”Mormor Berit” har nu  varit inne på servis och spinner som en katt. Inga delar, utom glödlampan, behövde bytas ut. Hon plockades isär, rengjordes, smörjdes och gullades med av en äldre, kunnig man vars ögon glittrade när jag kom in med väskan i butiken. Han tog brutalt betalt men min mamma och jag delade på kostnaden. Jag fick låna en instruktionsbok att kopiera och han visade mig hur jag ska vårda och använda maskinen. Man märkte att han var mån om att hon skulle komma i goda vänder och får ett fortsatt långt liv.

20140520-215513.jpgAtt sy på en 57-åring är ju helgrymt i vår tidsålder då saker bara görs för att hålla tills nästa uppgradering kommer. Jag gör ett statement för moderjord och mormor. Symaskinen var hennes verktyg och även om cancern tog henne för tio
år sedan lever hennes kraft och verktyg vidare. Jag saknar henne. Hon var
världens bästa mormor. Varje sommar fram till hon blev för sjuk gjorde hon en kullerbytta i gräset. Hon blev tokförbannad varenda gång jag skaffade en ny piercing. Hon sydde mig en gul brudnäbbsklänning med rosa rosor som fick mig att känna mig som världens finaste. Hon kallade mig för solöga.

”Mormor Berit” är helgjuten i järn och tung som sjutton. 9 kilo. Med väskan väger hon 12 kilo. Grön och skön som en dag. Det är kul att glida runt på bloggar och läsa allt som skrivs om om denna kulturella pjäs.

 

 

3 svar till “Det här är Mormor Berit

  1. Det finns en mormor Inga uppe hos Alf också. Henne kanske någon skulle ta hand om. Hon kan sy mönster också. Utan data !!!

  2. Oh, måste hitta min tunga gröna till midsommar då jag ska hem och hämta saker. Vill dock minnas att man behövde ett ojordat eluttag, inte det lättaste att hitta i moderna lägenheter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s