Fnattihatt

 

Nu är jag allt bra sugen på att göra en ny hatt. De här två gjorde jag förra sommaren under skaparveckan på Mullsjö folkhögskola. Om tre veckor är det dags att sticka iväg igen. Yey!

10253816_10152140707847379_8556489202226856105_n

4 svar till “Fnattihatt

 1. Kerstin Lindquist

  Hej Solöga!
  Jag har just för första gången läst om dig och förstått ett och annat om din situation. Jag heter mest Lillan och är kusin med din mamma och har bara träffat dig en enda gång när du var liten.
  Mitt hjärta blöder och väsnas när jag läser det du skrivit. Du är kul, saklig och störtskön. Jag diggar dig! Men jag avundas inte din sjukdom, eller ditt handikapp. Känner bara att du verkar vara så positiv och stark i ditt sätt att vara. Det beundrar jag!
  När jag fick syn på mormor Berit så förstår jag att vi bearbetar detta verktyg båda två. Visst är hon störtskön med sin lite grönmetalliska färg?
  När jag sedan såg hattarna du tillverkat så kom jag verkligen att tänka på min faster Berit, din mormor. Jag minns hur mamma och jag och några andra fastrar eller såna typer som var gifta med mina farbröder, åkte hem till Berit, som för en kort tid bodde någonstans utanför Örebro, tror jag för att lära oss sy just hattar. Berit var en storfräsare på hattar.
  Som du vet så skulle tanterna som gick i kyrkan och skulle sjunga med i sångerna, bära hatt!!!! Det var på den stenålderstiden ett absolut måste.
  Alltså skulle det tillverkas hattar till hela hopen. Jag minns hur Berit förevisade damerna, förresten var jag ganska nyfiken själv också.
  Hon klippte ut en rund platta av tyg och la en tjockare tygbit under, sedan började hon i mitten. Hon sydde runt runt runt med en halv cm mellanrum varv efter varv. Hon undervisade damerna om att det var viktigt att kullen på hatten skulle bli lite hård och stadig. Hon skar också till sidostyckena och gjorde likadant med dem, allt för stadighetens skull. Sedan sydde hon ihop hela kalaset sedan var det dax för provning. Inte en enda faster lät bli att prova
  Sedan var det kaffekalas med sju sorters kakor för så skulle det vara på den tiden.
  Efter kakfesten var det dax för nya djärva tag. Berit tyckte att hatteländet som man måste bära skulle synas så lite som möjligt. Hon gjorde småhattar som sattes fast i den lilla knuten som fanns i nacken någonstans. Framifrån kunde man bara ana något på huvudet. Om jag inte minns helt fel använde hon sig av bast och sammetsband till dessa skapelser. Hon var helt fantastisk på detta och sydde många hattar till damer lite runt omkring.Berit var en mästare på att förgylla och dekorera hattarna med bliommor och annat pynt, dock inga pärlor för det var inte bra tyckte prästen.. Hon var en hattskaparnörd om det nu fanns något som hette så på stenåldern….
  Ville bara ge dig en uppmuntran och kanske en hälsning från din fantastiska mormor.
  Sista gången jag träffade henne, mötte hon mig med en stor sedel i handen med orden. Tack för att du hjälpte din pappa med en permobil. Den behövde han. Köp dig nåt som du behöver..
  Hon var fin din mormor. Jag tycker mig se henne slå en kullerbytta just nu, för oss… Kram mitt kära kusinbarn! Hälsa Maria och Ulf lite extra idag
  Vid tangentbordet Lillan

  • Hej Lillan.
   Jag tror jag minns dig från senaste släktträffen. Den där grejen att du är fortfarande kallas Lillan hängde kvar i minnet.

   Vad underbart att höra. Det är precis så jag minns henne. Sån var hon.
   Mamma och Uffe kommer bli väldigt glada över dina ord.

   Jag hoppas att vi ses på nästa släktträff!

   Frida

 2. Kerstin Lindquist

  Hej igen och tack för svar. Sista släktträffen var det ja. Va glömsk jag är. Visst såg jag dig då, det är sant när jag tänker efter. Det var så många där och en kusin som jag såg för första gången ( om jag minns rätt) . Jag tittar närmare på dina hattar. Du är ju inte klokt duktig, gör du annat i tygbranchen? Använder du lintyger? Jag bara undrar för jag är ofta i Litauen och köper lintyger direkt på fabriken, billigare än här. Behöver du nåt så bara säg till. Ha en trevlig helg!
  Kramar från Lillan

  • Tack, vad snällt. Jag använder materialet som finns på skolan vars lokal jag använder när jag gör mina hattar. Jag gör enbart för eget bruk, mer har jag inte tid med. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s