Sociala koder är rena ryskan för ett barn

När man är 6 år har man fullt upp att klura ut världen. Inte minst alla sociala koder. Vad är vi vuxna säger?  Hur kan hon själv använda dem? Allt hon hör(både på film och i verkligheten) provar hon på att slänga tillbaka så fort hon tycker att hon får tillfälle, men det blir väldigt missriktat ibland som…

-Ottilia, vill du ha pizza? Sa pappa Sven.
– Bara om du frågar snällt! Svarade hon.

Ooookej….

______

-Mamma, nu får faktiskt DU plocka upp sakerna på mitt rum, annars tänker jag inte dricka upp min mjölk… Så det så!

______

I morse åt vi mysfrukost på altanen, men Ottilia spant bara runt och busade. Förmaningar hjälpte inte ett dugg så till slut röt jag till.
– NU SÄTTER DU DIG OCH ÄTER!
Ottilia stannade upp, tittade mig rakt i ögonen och röt tillbaka.
-JAG ÄR FAKTISKT INGET BARN HELLER!
-Eh…va?….jo…det är du ju!

Det måste vara totalt vansinnigt för henne att vi vuxna får häva ur oss ultimatum och krav men inte hon. Vad är det här för en galen värld egentligen?

2 svar till “Sociala koder är rena ryskan för ett barn

  1. Maria Ebbeskog

    Och inte blir det bättre när man är vuxen heller. Alltid är det någon som bestämmer över en. Om det inte är mamma och pappa fortfarande så är det lärare eller läkare eller nån annan. Min mormor ville bli läkare men det fick hon inte för sin pappa. Hon hade en bror också som fick bli det. Hennes föräldrar hade inte råd att låta båda studera till ett avancerat yrke. Jag ville jobba som veterinär men det tyckte inte min syokonsulent i 8:an i Kumla skola, hörande klass , att jag skulle göra. Sen sa jag att jag vill bli journalist. Den första riktiga praktik som jag hade efter att jag hade slutat skolan var på dagis. Men jag passar inte att jobba med barn. Efter att jag hade slutat där började jag praktisera på bibliotek. Men det tyckte inte de på AMI-S hörsel var så bra. Bibliotekshögskolan är jobbig att gå om man inte hör ansåg de. De tänkte tydligen inte på att det finns både teckentolk och skrivtolk.

  2. Maria Ebbeskog

    Glömde att till lägga att en av orsakerna till att jag inte har lycks få ett jobb är att många på mina praktikplatse har tyckt att jag har svårt för sociala koder… Undrar just vad de menade. Jag svarar ofta inte folk om jag de inte tittar på mej. Sånt kan reta hörande till vansinne. Jag hade praktikplats på kollo en sommar. När mamma kom och hämtade mej på kollot vid ett tillfälle sa min handledare att jag hade svårt följa instruktioner. Inte så konstigt när man inte hör dem. Många hörande är väldigt duktiga på att skriva på datorn och annat men inte när någon inte hör. Då tänker de ”Varför ska jag skriva till henne ? Det går väl bra att prata precis som jag gör till alla andra. ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s