Med ansiktet i höjd med bygg-gubbarnas magar

Semestern har förutom att vara mysig, rolig och härlig också varit en riktig nagelbitare. Som vanligt är det huset som sliter på våra nagelband. Precis innan semestern drog sig entreprenören som skulle lägga grunden ur vårt byggprojekt. Att hitta nya entreprenörer utan att projektet blev  försenat var viktigt. Tack och lov att vi valt helentreprenad! LB-hus som gör vårt hus och samordnar all entreprenad lyckades få upp oss på banan igen. Vi har kunnat ha vår semester i lugn och ro även om det känts nervöst. Ursprungsplanen var att markarbetena skulle börjat för två veckor sedan. Om tre veckor ska husstommen resas. Nu började det bli ordentligt tajt om tid. Då i förrgår kväll kom ett mail ”Möte på tomten imorgon kl 8.00.” Så, vi infann oss på tomten kl. 8.00 igår morse. Grävmaskinen stod redan på plats och IMG_6419utsättningen var gjord. Där fanns tre bygg-gubbar. Överflöd av testosteron skämmer inte mig för jag är mer eller mindre uppväxt i en däckverkstad. Många händer skakades och mikrofonen till min hörselslinga presenterades. Jag utgår från att alla vill väl men ibland behöver lite hjälp för att lyckas. Sen var det ungefär som det kan förväntas: svårt att hänga med. Ganska omöjligt faktiskt. Micken glömdes bort och hamnade någonstans i midjehöjd. En av dem ställde sig gång på gång med ryggen mot mig. Att jag satt med ansiktet i höjd med deras magar gjorde inte saken lättare. Att det var stark morgonsol hjälpte inte heller. Mitt i allt det skulle man försöka avgöra vilket av det som sades som var menat att vi skulle bry oss om och inte. Rätt vad det var kom frågan om vi ville göra på det ena eller det andra sättet och då stod jag och Sven som två stora frågetecken och bara ”Öhhh, vaaaa?” IMG_6417Jag är van vid såna här situationer. Jag vågar störa och fråga ”Ska jag höra det här? I så fall får du hålla upp micken. Tack!” De var vänligt inställda men fokuserade på arbetet och inte skitintresserade av att förklara sina termer för sina två kunder. Man fick fråga och be dem förklara på nytt. Påminna om mikrofonen om och om och om igen. Gudrun, vad jag önskade mig en tolk! Då hade jag inte behövt vara lika påflugen.   Mötet gick i alla fall bra och när vi sagt sista ordet kunde arbetet påbörjas. Grävmaskinen kördes fram.
IMG_6424Jag och Sven gav oss förstås ut  i det knähöga gräset och letade på markörerna som visar husets utsättning. Gubbarna blev ordentligt förvånade över att jag studsade fram med min rullstol i den terrängen. Entreprenören från LB-hus sa att han funderat en del på hur det skulle gå för mig med rullstol att bo ute på landet, men nu förstod han ju att det inte var ett problem. Att det var kul att se mig ”där ute.” Det är svårt att tro att det verkligen är igång nu. Äntligen Äntligen Äntligen!

Ett svar till “Med ansiktet i höjd med bygg-gubbarnas magar

  1. Maria Ebbeskog

    Ja varför beställde du inte tolk ? Men man vet ju inte hur lång tid ett sånt möte ska ta. Det vill ju tolkcentralen veta. Och frågan är vill man veta allt som sägs? Tolken brukar tolka allt…Någon råkar snubbla på en sten och säger ”aj jävlar” . Jag använder aldrig hörseltekniska hjälpmedel till små möten. Hörseltekniska hjälpmedel använder jag bara till möte med HRF eller FSDB. I annat fall använder jag tolk eller ber personen skriva till mej. Problemet är att många hörande är analfabeter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s