Det blir som det blir helt enkelt…

IMG_7022I fredags anordnades halloweensdisco för barnen i vår bostadsrättsförening. Det var väldigt kul men en rejäl utmaning så den ordinarie assistenten blivit sjuk och vikarien är ny, utan några kunskaper kring dövblindhet. Hon gjorde ett bra jobb utifrån sin förmåga. Det viktigaste är ju att våga, sen får det bli som det blir helt enkelt.

Ottilia ville vara vampyr. Hon får ha smink två gånger om året typ: på påsk och halloween. Hon visste precis hur hon ville ha det och blev riktigt cool! IMG_7032Hennes kompis Tilda hängde med oss också. Hon var människoätande häxa. På discot fanns förstås ett mörkt, blinkande dansgolv i ett rum. Dit begav jag mig…inte. Jag placerade mig i caférummet där det var lite dämpad mysbelysning och andra föräldrar. Jag berättade för tjejerna att de fick härja runt bäst de ville, men att de fick lova att inte uppföra sig illa. Jag skulle hålla mig kvar på en och samma plats då de lätt kunde hitta mig och det fanns gott om andra föräldrar till hjälp. Så fort tjejerna fått gå fiskedamm och köpa godis var de ute ur mitt synfält. Ett synfält som var ungefär så här:

Discot höll på i två timmar och jag satt och pratade med annan mamma jag känner. Ljudet från dansgolvet nådde knappt in till cafét, eller jag hörde det inte i alla fall, men det var ändå svårt att höra vad som sades. Sofia fick upprepa, upprepa och upprepa. Vilket tålamod!  Jag vrålstirrade på hennes mun för att läsa läpparna. Vilket intensivarbete. När nån annan granne kom och pratade med mig hade jag jättesvårt att hitta personen som pratade.   Min assistent fick hjälpa mig. Jag kände mig totalt hopplös. Men vad fasen, man kan inte vara skitbäst jämt. Men grannpojken Primus (jo, det är sant. Han heter så) fick mig känna mig lite hightech. Han fattade intresse för slingan och mitt ci. ”Hur kommer ljudet in i huvudet på dig? HUR? ” Han var totalt fascinerad och troligtvis lite avundsjuk. Jag kände mig som en av transformersgubbarna.

När jag sedan operationen haft något möte har jag använt dövblindtolk och jag har då låtit tolken använda både micken till slingan och teckenspråk. I vanliga fall brukar jag låta den som talar ha micken medan tolken teckentolkar. Det har fungeraty bra. Jag har haft väldigt stor tur med tolkar också. En vecka efter operationen hade jag ett möte med bostadsanpassningsenheten från kommunen samt två elektriker. Jag mådde skit men vågade inte avboka då det skulle innebära förseningar i husbygget. Det var verkligen ingen lätt ljusmiljö. Vi flyttade oss till nya platser i huset och behövde varje gång hitta rätt sätt att stå så jag kunde se. När jag inte kunde se tolkade hon taktilt. Tolken hade ett tufft jobb att uppdatera mig om vart hantverkarna tog vägen, vad handläggaren sa och vad min man gjorde samtidigt som hon såg till att jag kunde uppfatta henne. Vilken hederstolk!

IMG_7038Åter till fredagkvällen och de människoätande barnen. Halloweendiscot blev trevligt och jag klarade mig igenom det rätt bra ändå, men det fick mig åter igen inse vikten av att ha assistans som klarar av komplexiteten i att jobba för nån med mina funktionsnedsättningar. Jag IMG_7041har insett att jag måste utöka de nyare assistenternas inskolning så de får gå bredvid mer. Jag behöver också ordna med mer utbildning.
Efter två timmar på discot hade jag massivhuvudvärk och ljuskänslighet när jag kom hem. Ottilia var helt slut och ville bara somna ifred på hallmattan. Vilken toppenkväll hon hade haft! Vad lycklig jag är att jag kunde vara med.

Ett svar till “Det blir som det blir helt enkelt…

  1. Vad kul att Ni haft kul .Jag var i ärsta utanfor STHM i lördags Åkte med Gunillas Fam.Hör av dej när ni vill komma .Välkommna.Tusen ramar.från Farmor (Gammka)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s