Vissa saker alltså…

Brrr, det blev en kall natt trots tjockt täcke och full sovklädsel. Vårt sovrum 10891866_10152592055507379_6922407845604734820_nligger längst från Hydropressormojängen som pumpar in varmvatten i golvvärmens ledningar. Varmvattnet ska förstås röra sig i hela huset men tills vi fått upp termostater i alla rum så rör sig vattnet inte som det ska. Tills elektriker och rörmokare årt sovrum är jättekallt. Köket är däremot varmt och skönt. Här sitter jag och dricker morgonkaffet med en liten Han Solo-docka som dök upp bland alla flyttsaker.

Det är många saker som inte blivit som vi tänkt med det här huset. Mycket är vi nöjda med, men det är många anpassningar som totalt sket sig. Andra saker som blev riktigt lyckat och somliga som nog är ganska bra men ändå bör förbättras.

10885082_10152592055812379_2305756797622182692_nPlanlösningen är vi riktigt nöjda med. Den har vi ju ritat själva. Sven var en hjälte och målade om det med photoshop hur många gånger som helst tills vi visste hur vi ville ha det. Vi gjorde några ändringar på slutet och ett par av dem ser jag så här i efterhand att vi skulle gett fasen i ur tillgänglighetsperspektiv. Men det är ingas katastrofer. Det är småskit. Över lag är planlösningen väldigt lyckad.

Vi trodde att vi beställt ett varmgarage, men nu står vi här med nollgradigt garage. Den fyller inte alls den funktionen vi tänkt. Tanken var ju att bilen skulle hållas varm. Jag skulle slippa gå ut i kylan för att ta mig till bilen. Nog är det mindre kallt än ute, men det är väldigt kallt för mig. Varför lyssnade inte LB-hus när vi berättade det här vid beställning? Jag minns så klart och tydligt att vi pratade om det eftersom att vi även pratade om att ha ett sovrum i garagedelen av huset. ”Iiiiinga problem” sa de.

När vi beställde huset hade vi tydliga önskemål och krav för att få det tillgängligt. Byggledaren var väldigt positiv till allt. Allt skulle gå att fixa och det skulle bli som vi ville. Vi trodde då att det var vad vi beställde men när vi väl stod vid det färdigställda huset visade det sig inte vara så. Det känns ju jäkligt irriterande när vi så tydligt pratat om att vi ville att markarbetet på framsidan skulle göras så att man kan komma in med rullstol genom ytterdörren. Sedan stod vi vid slutbesiktningen och frågade varför är det ett högt kliv från marken upp till dörröppningen? Vi fick svaret att ”det har ni inte beställt, det får ni ordna själva senare.”

Vi valde ju det här företaget för att vi gillade huset och för att vi blev lovade att de kunde göra allt anpassat som vi behövde. Det visade sig vara ganska mycket bullshit.

10304972_10152592182677379_2166554638728050788_nEn annan besvikelse var ju kommunen. Jag fick avslag på all form av bostadsanpassning. Det tog dem ett år att ta beslutet. Hade vi fått ett tidigare beslut hade vi kunnat söka fondmedel, men fondmedel måste sökas innan anpassningarna görs och då hade jag inte sett något när v i flyttade in och vi hade åkt på ännu högre kostnader om vi inte beviljats fondmedel. Den synanpassning vi gjort i form av elarbeten och bländningsfria lysrörsarmaturer har kostat oss 57 000 kr. Vi har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten. Det känns som ett skämt att handläggaren på kommunen menar att de här armaturerna för att jag ska kunna se inte skulle klassas som specialanpassning. Som nån normal människa skulle betala för att sätta upp dessa fula lysrör i sitt hem som de inte hade en gräv synskada.
Skjutdörrar och sådant som normalt folk kan välja att installera för att det är praktiskt och snyggt kan jag förstå att man får bekosta själv, men synanpassningen?

Av de sakerna som inte blivit som vi tänkt oss så är det emellertid ingenting som inte går att fixa till i efterhand. Det blir en del grejande med det där. Fler kostnader, mer arbete, men bra i slutändan. Det är många småsaker också som att anpassa trösklar så jag kommer över dem utan besvär.

10891988_10152592182847379_2804349861510003436_nÖver det stora hela är det ett hus som är betydligt bättre anpassat än de flesta andra hus. Det är anpassningar som varit nästan omöjliga att få till i ett äldre hus. Det är breda dörröppningar, ett väldigt smarta kök, stort badrum med plats för infrabastu. Det är alla sovrum samlade i en ände av huset och assistentrummet lite avskilt i andra ändan med badrum intill. Det är proppskåp som sitter så man når det från en rullstol. Det är synanpassat och familjjeanpassat.

Ja, här får vi det nog helt klart bra. Allt blev inte som vi tänkt oss, men vi blev väldigt nöjda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s