Några ord till aktörer som spelar stor roll i våra livspussel.

I tisdags höll jag föredrag på en  konferens kring dövblindhet och teknik för att uppfatta sin omgivning. Det vart en väldigt intensiv dag. Varje föreläsare hade tio minuter var på sig att tala. Vissa var väldigt skickliga på att förvalta tiden och få fram sitt budskap på ett tydligt sätt, andra pratade så fort att inte ens tolkarna hörde vad de sa. Det är precis så det brukar gå till på vetenskapliga konferenser. Helt koko! Effektivt, men ganska absurt för en ovan icke-akademiker.

Jag var förste talare och det kändes skrämmande och spännande. När jag fick uppdraget i våras kändes det definitivt spännande. De senaste två veckorna har jag känt mig mer eller mindre vettskrämd. Jag har insett att det är en sak skriva ner tankar, känslor och minnen i en blogg. En helt annan att stå framför en publik och läsa upp dem. När jag skriver Livet med tre sinnen behöver jag inte tänka på vem som läser. Det kanske är en förmåga jag tränat upp. Jag känner inte att jag lämnar ut mig. Hur det mottas av mina läsare behöver jag inte ens konfrontera om jag inte vill. Under mitt föredrag läste jag upp utdrag ur bloggen och det gjorde mer ont att läsa dem högt för andra än det gjorde att skriva dem.

Eftersom jag var först i raden av föreläsare ville jag i mitt framförande förmedla förståelse för hur viktigt konferensens ämne är om man jobbar professionellt med dövblinda. Jag ville locka fram empati och intresse. I publiken satt representanter från arbetsförmedlingen, dövblindteamet, audionomer,  arbetsterapeuter och NKCDB. Aktörer som spelar stor roll i mitt livspussel. Vad vill jag att de ska ha förstått när de ställer fram ett nytt tekniskt hjälpmedel framför någon med dövblind het, när de ska ta ett beslut som rör personer lika mig?

Föredraget gick väldigt bra. Att hålla det gav en riktig egoboost. Jag blev överröst av uppmärksamhet och komplimanger. Hela dagen kom det fram människor som ville prata med mig och ge sin respons på vad jag sagt.

Åh, det här borde jag göra mer av framöver!

Artikel i Nerikes Allehanda

Artikel i Nerikes Allehanda

Ett svar till “Några ord till aktörer som spelar stor roll i våra livspussel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s