Har de skrivit fel?

Världen är ojämställd och inte alls rättvis, men den vetskapen behöver man inte pracka på sina barn. Precis som man inte behöver pracka på barn politik, religion eller andra övertygelser. De upptäcker det efter hand själva ändå, och då får man finnas där och svara på frågorna.

Imorse granskade hon ett papper ifyllt till skolan, såg sammanbiten ut och frågade rakt utan att släppa blicken från pappret.
– Varför står det målsman för?
– Vad menar du?
– Du är kvinna, borde det inte stå målskvinna? Har de skrivit fel?
– Mja, vad ska jag säga? Ordet målsman gäller för både män och kvinnor. Det är många ord som innehåller ordet ”man” för förr hade männen nästan all makt och räknades som viktigare och språket formades efter det. Männen har fortfarande mer makt, men det har blivit mycket bättre. Orden har i många fall dock inte ändrats.
– Vad dumt. Jag vill inte säga målsman.
– Det behöver du inte. Du kan komma på ett bättre ord och använda om du vill. Om du tycker att det är viktigt kan du berätta det för andra också. Som skolan.
– Ja! Finns det andra målsord?
– Kanske. Det finns ju de som varken vill kallas kvinna eller man. De kanske vill ha ett eget ord, eller ett och samma ord som kan passa alla.
– Du är en kvinna i alla fall?
-Ja.
Sedan pratade vi om namn som skulle kunna funka. Jag tyckte det vore fint om jag kunde stå som Ottilias president eller diktator. Men så ville hon förstås veta vad en diktator var och då blev det liksom inte lika bra längre. Hennes förslag var lite allvarsammare än mina och landade till slut på målsperson. Inte vårdnadshavare, utan målsperson.

Japp, sen var det slut på den diskussionen för skolbussen kom. Jag är glad att hon tog upp frågan. Inte för att frågan i sig är viktig för mig  men som politiskt aktiv för jämställdhet, solidaritet och normkritik blir jag lite till mig att hon själv ser något hon tycker är fel och direkt ifrågasätter det. Hon ser det där skeva i våra invanda mönster. Det ska bli spännande att se hennes generation växa upp. Generationen som introduceras för ordet hen samtidigt som orden han och hon.

Ett svar till “Har de skrivit fel?

  1. Kanske ”Barnansvarig” kunde passa.keam fr. Farmor ”Gamma”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s