Vad gjorde ni på julafton?

462_884614948324517_6461258757863628986_nVår julafton blev väldigt roligt. Min mamma och hennes bror med barn och barnbarn samt respektive firade här hos oss. Vi är en ganska liten familj så det var ganska lugnt och skönt. Sisådär tio pers. Jag älskar julen, men avskyr julmat så jag ger mamma uppgiften att basa över vad alla ska ta med till julbordet. Hon ser till att det blir ett julbord som passar alla. Laktosintoleranta, glutenallergiker och matkräsna. Alla får njuta. Min  bror ser till att det finns mat för en hel stad. Ger man honom i uppgift att göra köttbullar för tio person köper han fyra kilo köttfärs och börjar rulla.
Jag överdrev inte där. Det var exakt vad han gjorde. Han är en sån där myskille som på riktigt lagar julmat och tycker det är mysigt. Dyker upp med en stor kylväska med fyllda tupperware-burkar. Min mamma upp i dagen. Själv brinner jag mer för desserten. Jag gjorde vaniljpannacotta med små, små pepparkaksblommor och en varm apelsinsallad på ( Apelsinbitar som puttrat i smör, socker, kanel, kardemumma, ingefära och stjärnanis.)

Sen kom tomten med julklapparna och lagom till Kalle anka lade jag mig och sov för andra gången den dagen. Sedan kom kvällen  och då blev det riktigt roligt, för då spelade vi julklappsspelet. Min variant av julklappsspelet går till så här:
Alla köper en julklapp var och tar med till spelet inslagen. När spelet börjar har alla sitt paket framför sig. En äggklocka sätts på en viss tid (t.ex 20 min) och placeras så att ingen ser den. Den som börjar slår tärningen och gör första bytet enligt listan nedan.
1: Alla paket flyttas ett steg åt höger 
2: Byt paket med vem du vill.
3: Alla paket flyttas ett steg åt vänster
4: Byt paket med vem du vill.
5: Beordra två medspelare att byta paket med varandra
6: Byt paket med vem du vill.
När man byter till sig ett packet får man ta av paketpapret om det finns kvar på julklappen. Om någon annan utfört bytet ska pappret vara kvar. (Man måste alltså själv slagit tärningen och fått en jämn siffra.)
När äggklockan ringer är spelet slut.
God jul!

I ett av paketen låg ett spel som… ja… man skulle få grädde kastat i ansiktet helt enkelt. Det är et enda det går ut på faktiskt. Titta på varandra när man kanske eller kanske inte får en hand grädde kastat i fejjan.  Riktigt kul var det!

Foto: Ulf och Maria Inghamn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s