Jo, Regnér. Det är verkligen helgalet att skattepengar läggs på jurister, men varför behöver vi jurister?

Har tittat på Agenda ikväll där det kostnaderna för assistansreformen diskuterades. I korta ordalag kan man säga att Åsa Regnér lade hela skulden för stigande kostnader för assistansreformen på de privata assistansbolagen. Att de anlitar konsulter och advokater.  Att pengar som borde gå till viktigare saker går rakt ner i någons plånbok, marknadsföring, resor eller till onödiga konsultuppdrag är ett stort problem för hela välfärden. Inte minst när privata aktörer tillåts. Möjligheten att göra vinst inom välfärden måste begränsas mycket, mycket hårdare. Inte bara när det gäller LSS.

Advokater. Jo, många assistansbolag erbjuder sina kunder juridisk hjälp som en del av sin verksamhet. Det är mer vanligt än ovanligt. Om man nu aldrig ansökt om assistans kan det ju låta konstigt att det är så. Men faktum är detta, att göra en korrekt och användbar assistansansökan är näst intill omöjlig att klara själv som privatperson utan hjälp av en juridiskt kunnig person. Hur fucked up är inte det? Det är en jävla labyrint! Det är dit LSS har utvecklats genom misslyckade försök att göra nedskärningar. Det är inte bra. Det vore inte heller bra om kostnaden för att anlita en jurist vid assistansansökan landade på mig som privatperson. Ohållbart.
Vad fint det vore om regeringens utredning kom fram till det. Vad skönt om ingen del av pengarna som jag beviljats för mina assistansbehov behövde gå till juridisk hjälp. Om ett annat system användes för att bedöma behoven skulle inte heller behovet av jurister vara så oundvikligt som det är i dagsläget. Då skulle inte heller personer med assistans behöva vara beroende av att ta hjälp av sitt assistansbolag (som kanske har större intresse av sina egna pengabehov än kundens assistansbehov) för att göra en ansökan.

Det var mina tankar när jag knäppte av SVTplay kl. 22 ikväll.

Här hittar du kvällens avsnitt av Agenda

2 svar till “Jo, Regnér. Det är verkligen helgalet att skattepengar läggs på jurister, men varför behöver vi jurister?

 1. Hej! Jag har en lite konstig fråga som egentligen inte har något att göra med din blogg. Det är så att jag snubblade över din blogg när jag sökte på bilder av LB hus med uterum. Vi har ett likadant LB hus som ni har och funderar på att bygga ett uterum. Vi är dock lite fundersamma för att det ska bli mörkt inne då alla fönstren i vardagsrummet då täcks in av uterummet. Fönstren i köket är ju så pass små så det blir inte särskilt mycket ljus som kommer in där. Min fråga är helt enkelt vad ni tycker, är ni nöjda med uterummets placering eller blir det mörkt inomhus? Och sen undrar jag också hur stort uterum ni har byggt och vilken typ av tak ni har på uterummet. Tacksam för svar! Med vänlig hälsning Marie-Louise i Umeå.

  • Hej. Eftersom jag är synskadad är jag fel person att fråga. Vi har nämligen speciallampor för mig som lyser upp.
   Vårt uterum är 25 kvm. Då får vi lätt plats med soffgrupp, porslinsskåp och matbord med stolar.
   Vi köpte stomme och glaspartier från Willab garden. Vi byggde värmeisolerat golv och plåttak. Taket ska med tiden även isoleras och vi ska dra el till lampor och infravärme. Fördelen med det är att ett sådant tak blir mer hållbart och isoleringen för det svalare om somrarna och varmare om vintern. Dock släpper det inte in så mycket ljus.

   Lycka till med uterummet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s