Planera, planera, planera

Det är ett nytt år och för att kunna fylla det med resor och andra bus där det uppstår assistansomkostnader behöver jag planera dem så tidigt det bara går för att inte riskera att assistansbudgeten kör ihop sig. Försäkringskassan har ändrat systemet för hur allt ska redovisas som gör det trassligare och svårare. Jag tycker att det är viktigt att ha kontroll över min assistansekonomi i god tid och har inte varit så himla förtjust i att inte kunna se exakt nota/budget förrän i slutet av redovisningsperioden så även om det här blir mer trassel och arbete så innebär det också en viss fördel då kostnaderna ska redovisas oftare. Om jag längre in på året spontant vill göra något kostsamt kan det dock bli helt omöjligt så det gäller att planera smart och redovisa så mycket som möjlig tidigt på året. Jag har rätt bra koll på vad jag vill hitta på i sommar, men det är en aning svårt att få fram kvitto och kostnadsuppgifter på tex assistenternas vandrarhemsboende på Rörö när prisuppgifter och bokning blir tillgängligt först senare i vår. Tidig planering är ett pris jag mer än gärna betalar för att få lite fart och fläkt i sommar! För indipendent living!

9 svar till “Planera, planera, planera

 1. Sånt där behövde inte min dövblinda kompis hålla på med. Och jag avstår från personlig assistent för jag vill inte hålla på och utbilda nån och planera allt man ska göra! :-(.

 2. Hej Maria. Jag vet att du tycker allt sånt här är jobbigt och sorgligt men det är det inte. Det för så mycket bra saker med sig. Tack vare den där planeringen och assistansen kan jag göra saker som aldrig kunnat gå annars. Jag kan resa till Italien i sommar, spendera två veckor i Göteborgs skärgård, vara mamma, dejta, leva ensam, träffa vänner, arbeta osv osv osv. Assistansreformen är världens bästa grej om man får tillgång till den.

  • Min dövblinda kompis kunde också göra allt hon ville men hon behövde inte utbilda och anställa nån assistent. Det behöver man inte med hemtjänsten heller men hemtjänsten har ju sina begränsningar 😦 De handlar mat men får inte följa med och handla 😦
   Maria

   • Hemtjänsten följer inte med till Italien eller aktiviteter heller tyvärr. Assistans och hemtjänst är två viktiga insatser men de kan inte ens jämföras.

 3. Förlåt det blev grafiska smilies. Min surfplatta valde grafiska smilies trots att jag skrev vanliga smilies 😦

 4. Alla som skulle behöva personlig assistent får inte det tyvärr… Lss gäller bara för en del handikappade :- (
  Maria

  • Stämmer. Det är dock tokigt att välja bort LSS för att det är besvärligt att ansöka om. Hemtjänst är kanon om det är hjälp med hushållstjänster man behöver. Inlägget du kommenterade handlade. Om helt andra behov.

 5. Vad menar du med andra behov? Att assistenten ska kunna de språk du vill använda anser jag är en självklarhet. Menar du assistenten ska ha sjukvårdsutbildning också? Det hade tyvärr inte min assistent som jag hade ett tag. Just därför tänkte hon lägga mej på rygg när hon hade hjälpt mej upp från simbassängen när vi var och simmade. :- ( Tur att jag kunde förklara på teckenspråk att hon inte skulle göra det. Apropå resa med assistent så tycker jag att det blir för dyrt. Jag tänkte resa på språk resa med EF men det blev alldeles för dyrt med assistent :- ( Jag tror också att jag skulle ha svårt att hinna med att läsa texten som assistenten skulle ha skrivit till mej med ett velotypetangentbord. / Maria

  • Hej Maria. Jag är tvåspråkig eftersom jag har CI. Talad svenska är mitt modersmål, men är för mig emellanåt otillgängligt.

   Annan kompetens som är viktig för mig när jag anställer assistenter är dövblindkompetens, förmåga att avläsa sociala koder, förmågan att anpassa sig, samarbete, intresse för indipendent living, stresstålighet m.m.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s