Personlig assistans och #MeeToo

Jag blir så förbannad så jag skulle kunna gråta när jag ser statusinlägget som delas av en kvinna i en diskussionsgrupp kring personlig assistans. Hon delar en artikel där fackförbundet Kommunal varnar för att personliga assistenter utsätts för sexuella trakasserier från assistansanvändare och anhöriga. Jag blir INTE upprörd över att kommunal tar upp frågan. Jag blir upprörd över att kvinnan som delat den väljer att se artikeln som allmän smutskastning av assistansanvändare och att hon uppmanar oss alla att ”stävja ryktesspridningen i sin linda.” Avskyvärt!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6824429

Istället för att stävja frågan i sin linda tycker jag det är viktigt att upp ta den och tydliggöra att beteendet som beskrivs i artikeln aldrig är acceptabelt. Det är vad #MeeTo handlar om. Alla vi med personlig assistans är rädda att förlora den just nu när LSS är hotat. Att försöka kväva sanningen om att det ibland kan förekomma smutsigt och fula beteende inom branschen hjälper oss inte att behålla LSS. Tvärt om. Vill vi ha en fungerande personlig assistans måste vi se de problem som finns och hantera dem. Oavsett om de är stora eller små. Lika mycket som det förekommer sexuella trakasserier och övergrepp mot assistenter, så förekommer det samma mot assistansanvändare. Det måste vi också kunna tala om. Det är en maktstruktur där vi är väldigt beroende av varandra och båda sidor är sårbara för att utnyttjas, inte minst assistansanvändaren.

Vi måste prata om det här! Assistansanvändare, anhöriga, assistenter, assistanssamordnare behöver mer vetskap och kunskap för att hantera den här för att det inte ska behöva vara ett problem. Vi behöver en mer öppet samtalsklimat. För att det inte ska bli ett hinder för LSS att fungera i praktiken på ett bra sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s