Neuropatisk smärta

Det här är en text skriver utifrån mina erfarenheter och vad jag läst mig till. Använd den inte som faktakälla.

Nervsmärta eller neuropatisk smärta är en följd av skada eller sjukdom i nervsystemet som omfattar nerver, nervrötter, ryggmärg och hjärna. Om skadan finns i hjärnan eller ryggmärgen kallas smärtan central neuropatisk smärta. Om skadan istället finns på en nerv som ligger längre ut i kroppen, kallas smärtan perifer neuropatisk smärta. Det är väldigt varierande hur smärtan tar uttryck. Den kan till exempel upplevas som brännande, huggande, molande, svidande, isande eller tryckande. Både vid central och perifer nervsmärta, får man också oftast känselstörningar i huden som kan bestå av både domningar och överkänslighet mot beröring, värme eller kyla.

Nervsmärta kan uppkomma vid en lång rad olika sjukdomar som till exempel cancer, MS, diabeter, OPA1 eller vid en kroppslig skada som kan uppkomma vid operation, infektion eller olycka. Även om orsakerna till nervsmärta är kända vet man ännu inte exakt vad som händer i nervsystemet när den uppkommer. Neuropatisk smärta är också svår att behandla. Antalet läkemedel som är verksamma är väldigt begränsade och det är långt ifrån alla som känner att de gör någon positiv verkan. De läkemedel man hittat verksamma är framtagna som behandling mot depression och epilepsi men har även visat sig kunna lindra nervsmärtor. Inom svensk sjukvård brukar man skriva ut tre läkemedel för långvarigt bruk: Lyrica, Gabapentin och Tryptizol. På nätet kan man läsa om diverse behandlingar som ska kunna hjälpa: Botox, cellgifter, akupunktur, lokalbedövningar, TENS… Innan man kastar sig iväg och provar alternativbehandlingar bör man prata med en neurolog. Vissa behandlingar är bara verksamma på en viss typ av smärta: Lokalbedövning är till exempel verksam mot smärta som uppstår vi överkänslighet mot beröring.  Akupunktur har bevisats väldigt effektiv mot en mängd smärttyper, men inte neurologisk smärta. TENS kan man få utskrivet som smärtbehandling via vårdcentralen men det är en svår metod att lyckas med på nerver som inte är friska.

Det är vad som finns just nu men framtidens utsikter är hoppfulla. SP38-kinasehämmare och anti-NGF är nya läkemedel med stora förväntningar på sig just som behandling av nervsmärta och även ledvärk. De testas just nu men vi kommer troligtvis att få vänta flera år innan vi kan få dem utskrivna av en läkare.

Min egen smärta är molande och ibland huggande. Den sitter i fötter och händer samt den yttre delen av armar och ben. Den förvärras vid kyla och kroppsanstängningar.  Jag har testat alla de tre läkemedel som läkare kan skriva ut mot nervsmärta och TENS-behandling men det har inte hjälpt mig. Det jag dock upptäckt påverkar min smärta är hur jag sköter saker som sömn och matvanor. När jag inte sköter ”det där grundläggande” får jag mycket mer ont. Värme och massage är det enda utöver det som lindrar mina plågor. Jag är därför noggrann med att klä mig varmt och undviker att vistas utomhus under vinterhalvåret. Även om det är varmt om sommaren  behöver jag ha strumpor på mig. Jag är inte känslig mot beröring men däremot kläder som sitter tajt som till exempel vanliga strumpor, leggings och tajta vantar. Massage tycker jag är väldigt skönt. Det  är skönt att känna något annat än smärtan, skönt att känna vart avdomnade delar av kroppen är och när musklerna slappnar av gör det inte lika ont.

Källa:

Läkemedelsverkets informationsbas

Neurologiskt handikappades riksförbund

http://www.expressen.se/halsa/slipp-nervsmarta-med-ny-medicin/

28 svar till “Neuropatisk smärta

 1. Ping: Nervsmärta « Livet med tre sinnen

 2. Känner igen din beskrivning av smärtan i händer och fötter… Kämpar just nu i motvind med läkare från företagshälsovården som säger ‘Inga prover visar på något anmärkningsvärt, så tyvärr kommer vi inte längre’. Ska fortsätta jobba heltid med värkande, brännande, ömma händer och fötter som knappt går att gå på när arbetsdagen är slut. Proppar i mig Citodon för att orka med det allra enklaste hushållsarbete och laga mat till min dotter. Men efter att ha läst din text så känner jag en gnutta hopp! Ska ‘tvinga’ mig till en remiss till en neurolog!
  Kramar Karola

  • Vad bra att jag kunde kunde ge dig lite ny kraft och ideér. Du ska definitivt kolla om du har polyneuropati. I så fall finns det behandling att få. Genom Neuroförbundet kan du får kontakt med diagnosombud och jurister som hjälp också. Lycka till!

 3. Hej.
  Jag hamnade här av en slump, och läste om din sjukdom.
  Jag har ett väldigt intresse i medicin, framförallt etnofarmakologi, läran om plant-medicin, och hur det har använts.
  Det finns ett par artiklar och rapporter som kanske skulle kunna vara intressant för dig att läsa.
  Jag ber dig att lägga eventuella fördomar åt sidan och faktiskt läsa igenom det jag länkar till. Det kan hjälpa dig mer än vad du kanske tror.

  Det är studier där cannabis har använts för att lindra neuropatisk smärta, med vällyckade resultat;

  http://www.medpagetoday.com/Neurology/PainManagement/21939

  http://norml.org/news/2013/01/03/study-vaporized-low-potency-cannabis-mitigates-neuropathic-pain

  (Rapporten från studien, publicerad på US National Library of Medicine National Institutes of Health;)
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23237736

  Det är så att cannabis har använts som medicin så långt bak vi kan spåra mänskliga kulturer. Det är bara kriget mot droger på 50-60- och 70-talet som med skräckpropaganda har skrämt människor.
  Cannabis är mindre skadligt än alkohol och nikotin.

  En väldigt informativ dokumentär med objektiv lins som intervjuar läkare m.fl. om ”bieffekterna” av cannabis.

  Jag hoppas att du inte tar illa upp. Jag skriver inlägget till dig för att jag tror att det kan vara behjälpligt.

  Oavsett om du läser något av det eller bara ignorerar inlägget, lycka till i framtiden. 🙂

  • Tack för tipset och den goda viljan, men eftersom Cannabis är olagligt i Sverige är det inget alternativ för mig.

 4. Hej! Hamnade på din blogg av en ren slump. Såg att du nämnde Botox, jag läste om det igår på http://www.botoxguiden.se/behandling-skelning-ticks-spasmer/ och tänkte att just den informationen kanske kan hjälpa dig 🙂

 5. Anders Westergren

  Hej! Jag är en 57-år gammal avdankad skogshuggare som 1982 sprättade upp vaden med motorsågen och blev av med känseln i höger fot. Det gick att vänja sig vid och jag fortsatte som skogshuggare fram till 2010.
  Men nu kan jag knappt gå längre, till följd av ”perifer neuropatisk smärta” i den (egentligen) känsellösa foten. Det började för 7-8 år sedan. Blir värre efterhand.
  När jag haltar p.g.a. belastningssmärta i foten börjar andra sidans knä bråka…
  Nerverna hittar dessutom på egna små upptåg nattetid, och signalerar ex.vis:
  ”någon står med en tändare under foten”
  eller ”du trampar på en igelkott” etc.
  Lyrica hjälpte möjligen i början, men inte sedan.
  Gabapentin fick jag öka dosen ganska snabbt med.
  Saroten har jag nu. Det hjälper mig att sova på nätterna men gör att jag nästan-sover halva påföljande dag.
  Citodon eller Tramadol har faktiskt varit det som funkat bäst men sådana ”vanebildande” mediciner vill min vårdcentral-läkare inte skriva ut.
  Nåväl, det är helt ofarliga smärtor, ”det är ju bara nerverna själva som tramsar sig” brukar jag intala mig. Men någonstans passerar man en punkt där det inte längre går att bortse från de (egentligen ofarliga) neuropatiska signalerna.
  Jag förstår så väl dina problem med detta, således. Men några goda råd kan jag knappast ge, som kanske framgår av min långrandiga berättelse.

  • Hej Anders.
   Det är alltid intressant att höra hur andra upplever en diagnos som liknar ens egen. Jag har fått veta att det är nya effektivare läkemedel på gång mot nervsmärta men det kommer ta tid innan de kommer ut på marknaden.
   Vi får bita ihop tills dess.

   /Frida

   • Nu är det 2017 och inga nya läkemedel vid horisonten såklart. Vi med nervsmärtor måste få lida lite till, anser ”dom”. Men cannabis är mycket effektiv vid poluneurpatisk smärta. Tro mig.

 6. som alla andra är jag här slumpmässigt . jag har genomgått en helvete med min fot i 4 månader nu snart och när jag hamnade till den smärtkliniken kändes som en halleluuja efect nästan . alltså allt hände den hemska 22 september efter möte med facket och min chef ang mitt lön och allt annat .. det va den första och jobbigaste regn dagen på höst . och nån hade kommit genom dörren och då fanns efter denna personen 2 -3 små droppar av vatten på redan hala golven . och så klart är det jag vem har hittat dom . halkade på golven och försökte stoppa detta med min högra framfot . men det gick så illa att jag stukade min framfot med 4 tårna . stor tå hamnade ena sättet nästan rullades mellan skohälen och golven . sen nästa under hälen och den där efter nästa ju nog sätt i mella alla dom . ja smärt va obeskrivlig . haltade tillbaka till köket ( jobbar som köksbiträde ) dit kom en fritidsledare och tyckte att jag skulle gå till vårdcentralen . där skickades mig till röntgen . vilket visade inte nån benbrott . då ringde läkaren att ja ta alvedon . jaja tänkte jag .. det gjorde jag och hoppades att det går över . nopp det blev värre och värre bara . fick göra en ny röntgen vilket visar bara inget igen … sen efter ca 6 veckor inte skickar läkaren mig nånstans .. säger att jag har fått såna konstiga smärta i hela foten det som brinner i där . men hon reagerar inte .. skriver ut bara citadon . i 6 veckors tid har jag hunnit även få ett propp i vadmuskelsven vilket bildades vid tårna eftersom samtid hade jag dragit sönder min blodkärl vid tårna . ja värken blir bara sämre och sämre jag kan inte stötta på foten och tar bara citoton . i den tiden hade jag hunnit få min propp nervskada . trampa fel hoppleden . säger att det går inte . vårdcentralen skickar mig orto akut . där fick inte jag nån hjälp alls . snodde en stödstrumpa och fick överdos av citadon eftersom hade inte fått nån mat från kl. 7 på morgon tills 18 på kvällen . va urtorkat med . spydde som apa när man kom hem . sen bestämmer ..hon vc läkaren skicka remiss till orto i danderyd . jehhu tänkte jag jag får hjälp . nopp där börjar allt skit igen . inte tror dom mig . säger att stöta på foten . fast jag skriker i smärta på pritsen . hon ville skicka iväg mig men jag vägrar … det är nått mera fel än sned trampad framfoten . då när hon höll på att nästan missa att jag hade en propp även kommit fick stänna medicin akuten .. med sprutor och visstelse hela dan på korridoren . liggande . fick inte röra dom trodde att en del av proppen hade kommit till lungen . vilket det varit men den va oskadlig eftersom jag fick redan första fragmin . foten det värkar .. men inte får man nån hjälp recept på 100 citadon får man . men hela tiden känner jag som att gå på en golfboll med knivar eller efter 2 citadon att nån suger upp min framfot . eller världens tyngsta skåp med vass fot står på min fram fot . sen efter massa tjat får jag göra en magnetfilm . där får jag veta att ligament skador . jahha bra tänker jag . hemastat läkare tycker att jag ska ha en stödstövel . men det vill inte danderyd skriva ut eftersom det kostar 2500.- . jaja . får gå … inte får man hjälp . äter och äter smärttabletter . inte hjälper det till nått . sen bestämmer jag att ska kontakta en privat orto . där kollar dom att oj du har ju en vätska samling under framfoten , sönder ligamender , inflammation i leder och nervskada . va sa jag vad ska man göra … ju stövel ska du ha minst 8 veckor och kontakt med smärtkliniken . dit hade första orto redan skickat remiss så det rörde han inte . där fick jag bekräftelse att jag är inte dum och jag inte inbildar att jag har en sån smärta . kunde inte stöta min fot ner i snart 4 månader och nu när jag har ÄNTLIGEN fått stövel och Gabapentin , har jag minskat citadon från 8 tabletter per dygn till ca 3 . och behöver ta bara halva åt gången . direkt efter första Gabapentin kände jag som en halleluja … men sen samtid tänker jag varför tas inte allvar . vart med om länge sen att fick genomgå 3 olika op innan dom upptäckte att det var gallblåsas fel . varför inte lyssnas när man berättar att det är stor smärta och man kan inte gå . smärtkliniken sa att om jag skulle fått stövel från dag ett skulle jag inte va i den situationen , och detta sa även privatkliniken .. såg att en komiken ( känd 9 stutsade med ena benen där .. och oj vad dom såg till att han skulle komma först och så . men sen sitter man med en skada och smärta sen 4 månader tillbaka inte nån bry om dig . du får tjata att få hjälp – har anmält alla inblandat läkarna …

 7. hoppas jag med …. fast äter nu visst lite mindre citaton men ont har jag ännu och att nu försöker dom att jag har pco och det därför fick jag propp . fast det är inget att göra med saker …

 8. Nåt nytt om testerna av nya läkemedel? Jag har haft nervproblem i hela kroppen i två år och har ätit gabapentin i ett år nu. Smärtorna har lagt sig. De värsta i alla fall. Innan kunde jag inte ha täcke på natten. Kändes som en tegelsten som krossade mig. Nu har jag kvar det som är det värsta tycker jag. Min ena fot pulserar eller vibrerar liksom. Speciellt på natten när jag får ett tryck på vaderna av sängen. Pulserandet kommer i en exakt jämn takt vilket är torterande. Försvinner kommer flrsvinner kommer osv. Då kan jag inte sova alls. Ca var annan sekund. Sen har jag en sorts småvibrerande på vissa kroppsdelar vid tryck. Tex skakar det i baken i baksidan av låren när jag sitter. Ryggen när jag ligger på den osv. Läkarna vet inte vad jag har. Har testat för allt möjligt.

  • Tyvärr inga nyheter.

   Var uppmärksam på allt i vardagen på kan påverka smärtan. Värme, kyla, vila, ansträngning, tryck som du själv sa, mat…
   Den bästa smärtabehandlingen jag nånsin gett mig själv är värme och avlastning. När jag började använda rullstol istället för rullator blev jag av med mycket smärta.

   Hur lång tid tar det innan smärtan börjar på natten? Kan du dela upp sömnen så du få en sovperiod på dagen och en på natten? Jag sover alltid 1,5 timme mitt på dagen. Min energi räcker inte till annars.

   • Jag har ingen smärta i fötterna på natten. Men såfort jag lägger mig ner börjar det hoppa och pulsera inne i fötterna. Jag sover inget på dan för då jobbar jag. Sover inte på dagen när jag är ledig heller för jag kör på metoden trötta ut mig så jag faller i sömn på natten..

  • Känner igen mig… för mig började allting med muskelryckningar. Någon vecka efter stick och domningar i bröstbenet, händer, fötter, ben, armar. Sedan brinnande smärta i händer, armar, fötter. Har känt glas stick och taggtråds känsla i huvudet och bröstrygg. Nu senaste veckorna yrsel, illamående, hög puls och det liksom skakar och vibrerar i bröstet, benen och magen. Jag blir galen snart. Emg var ok. Äter gabapentin, smärtan ör något bättre men detta pirr, vibrationer finns där hela tiden vid vila. Hur har det gått för dig?

   • Min smärta värre när jag var yngre. Så fort jag misssköter sömn, mat eller blir kall kommer smärtan som en jävla bakläxa. Hoppas att du hittar behandling!

 9. Kan tillägga en knäppgrej. När jag rör med handen på min dåliga fot sprakar det på trumhinnan i mitt vänstra öra!!

 10. Känner igen det där… Äter också gabapentin mot nervsmärta i fötter och händer. Tycker att gabapentin hjälper lite mot smärtan – tar iaf udden av topparna. Har däremot också fått ‘surr’ och puls i fötter och ben. Dessutom får jag ganska kraftiga muskelryckningar i armar och ben. Ibland ‘slänger’ jag iväg datormusen och ibland kan jag stänka ut en kopp kaffe eller plötsligt ‘knäa’ när ett ben rycker till. Många biverkningar klingar av efter en tids användning, men dessa hänger sig kvar. Men jag tar hellre detta än värk från hell!
  🙂

 11. Har sedan 3 år tillbaka haft neuropatiska smärtor i mitt knä efter en truckolycka och haft gabapentin som jag inte tyckte hjälpte trots 300mg×3 varje dag. Testar nu lyrica 200mg×2 per dag samt cymbalta 60mg varje morgon. Utöver detta har jag pqnocod då jag mår dåligt av tramadol, och även oxynorm för akut smärta. Känns som man bär med sig ett mindre apotek när man skall iväg ett par dagar. För att fixa sömnen så har jag också fått stilnoct utskrivet. Men har fått massa information här och nästa steg är att jag vill testa TENS och se om det lindrar lite.

  • Hej. Jag har också testat läkemedlens du nämner. De hjälpte mig inte. Tenns hjälpte tyvärr inte heller. Hoppas det går bättre för mig.

 12. Hej det var jag som satte igång alla kommentarer om nervsmärta.
  Jag glömde skriva att jag har polyneuropatisk smärta i båda benen,
  båda fötterna, gör ont även i underlivet och det känns som jag har smulor
  i mina fingrar. Mina ben, under knäna, är röda, nästan mörkröda sedan lång
  tid tillbaka. Ultraljud har visat att inga invärtes proppar i mina ben dock.
  Fick lymfkörtelcancer år 2008 som jag besegrat men dessa grymma
  smärtor förstört min livskvalitet! Vågar jag fortsätta äta Targiniq 30mg kväll
  och 30 mg morgon + Cymbalta 90 mg på morgonen och Alvedon 665 mg
  ca 2-3 ggr per dag??? Jag trappat ner på morfinet som jag nu ändå oundvikligen måste äta på 8:e året! Smärttillståndet outhärdligt och ibland
  hjälper inte mina mediciner.
  Jag tänker ”Har jag fel mediciner eller kan jag få bättre hjälp?”

  Optimist trots allt!!

 13. Hej!
  Läste din text igår innan mitt besök hos hudläkare. Trots att jag förberett mig väl fick jag ingen hjälp.
  Jag har kanske använt fel ord i min beskrivning av mina bekymmer eftersom jag har stickningar i huden i armar, ben och fötter. Dessa stickningar känns som att de sitter någon centimeter ner i huden och de skapar känslan av klåda. Hudläkaren var inte intresserad eftersom ingenting syns. Jag föreslog neurologisk skada och hon verkade inte intresserad.
  Detta förstör förstås mitt liv och startade efter min första förlossning med epidural och ett barn som fick dras ut med tång.
  Det som gör att jag känner igen mig i det du skriver är att det förvärras vid kyla. Jag kan aldrig gå barbent eller kortärmat. Huden måste hållas jämnvarm. Jag måste tex duscha länge för att bli riktigt varm och sedan snabbt springa och lägga mig under täcket för att hindra ett extremtutbrott. Jag kan inte heller, precis som du, ha tighta kläder.
  Har haft detta sedan 2009 och blir inte tagen på allvar någonstans.
  Ska nu försöka hitta en neurolog. Har kontakt med några expertläkare i USA men läkarna i Sverige verkar ha lite prestige för att ta det på allvar. Det som krävs i mitt fall är en speciellt hudbiopsi… Jag är förstås säker på efter all jag läst och förstått att detta är neurologiskt och att det jag upplever som klåda/stickningar lika gärna kan uppfattas som smärta hos andra. Kommer när huden blir kall, eller om det är varmt ute och jag blir svettig – och därmed avkyld.

  Din text var den första jag läst där värme är något bra. Jag borde sluta säga klåda för alla hudåkommor verkar reagera negativt på värme. Men så har jag inte heller en hudåkomma….

 14. Hej
  Ledsen att läsa om din smärta och att det i nuläget inte verkar finnas något som hjälper.
  Anledningen till att jag hamnade hos dig är att jag gör min vfu som blivande sjuksköterska på ett äldreboende. Ett par boende har svår smärta av sin bältros och det är frustrerande att se att inte läkemedlen har någon effekt, de har i stort sett samma läkemedel som du provat.
  Det som gav mig en aha upplevelse är surret du/ni här har berättat om, en av de boende lider av neruropatisk smärta i benen och testar det ena efter det andra. Han har också pratat om surret, dels har han tinnitus/menieres sjukdom och är överkänslig för ljud. Ibland har man svårt att utröna om surret kommer från öronen eller som ni säger ni upplever att det kommer från benen, därför var det intressant att läsa om era erfarenheter.
  Väntar med spännig på de nya medicinerna, har du hört något nytt.?
  Allt gott till er alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s