Goda nyheter

Jag är fortfarande sjukskriven och är inte riktigt kompis med mina ögon. I tisdags var jag på återbesök hos ögonläkaren som opererade mig. Jag fick goda nyheter. Bara en vecka innan var jag där på undersökning och kunde inte se någonting på tre meters håll. Nu visade testerna att jag kunde se 5% på tre meters håll. Med de starkaste glasen och en svart ögonbricka med litet hål i som ska skapa fokus lyckades jag se hela 10%. Det är inte mycket men det kändes helt fantastiskt. Ögat har läkt väldigt bra men skadorna som blev på ögat av näthinneavlossningen var väldigt omfattande.

Det var väldigt skönt att få prata med min ögonläkare Jan-Olov. Jag var rädd att dom problemen jag haft skulle vara underliga eller psykiskt självförvållade, han hade väldigt stor förståelse och det var inget han inte sett hos andra patienter. Jag beskrev hur det ofta känns som jag tittar på en film där någon rör kameran väldigt fort, att jag nästan känner illamående, emellanåt ser jag dubbelt och jag har svårt att fokusera blicken. Om jag håller för det högra ögat är det lättare. Mönster och text är svåra för ögat. Jag försöker ställa in vänligare färger på datorn men ingenting tycks hjälpa. Jan-Olov var bekant med besvären och tror att det beror på flera faktorer som kan delegeras
1. Ögondropparna jag tagit mot inflammation sen operationen gör det svårt att fokusera och kan orsaka dubbelseende. De behöver jag inte ta mer nu. Nu ska jag endast ta fuktande droppar.
2. Jag måste prova ut glasögon som passar mina ögon nu. Fel glas är rena misshandeln för ögonen.
3. Tid. Det tar tid för ögat att läka och det kommer att bli bättre. Jag ska inte hålla för ögat eller täcka den med en lapp då riskerar jag att bli skelögd. Jag kanske måste fortsätta vara sjukskriven men om jag själv känner att jag orkar kan jag prova att gå tillbaka till jobbet.

Det är klart att jag vill prova att gå tillbaka till jobbet. Även om det är tråkigt att vara hemma har det varit väldigt skönt både på grund av ögonen men också för att det har blivit kallare klimat och jag har haft ont i kroppen. Jag vill definitivt försöka komma tillbaka igen. Jag är sjukskriven till mitten av nästa vecka och tänkte göra ett nytt försök att återkomma till jobbet på torsdag.

Läget med mina ögon nu är att jag inte kan skriva eller läsa mycket åt gången. Antingen tar jag väldigt täta pauser eller så använder jag en assistent som hjälper mig att läsa eller diktera. Jag har blivit ganska van med det nu. Att se sämre känns inte som en tragedi längre. Det som är en riktig rövböld är smärtan i ögon och huvud. Det påminner om migrän eller bländning. Det måste snart gå över

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s